Vår filosofi

 

De italienska viner vi valt att fokusera på kommer från de två kvalitetsregionerna Piemonte och Friuli, i nordvästra och nordöstra Italien. I båda dessa regioner är det generellt varmt på dagen och svalt på natten under sommarmånaderna. Här trivs de svalodlade ursprungsdruvor som ger fantastiska förutsättningar att skapa komplexa kvalitetsviner väl lämpade för att kombinera med matsmaker – och flera av dessa druvsorter växer enbart här och kan inte återfinnas någon annanstans. Att ett vin är komplext ger en intressant vinupplevelse med många nyanser och är en grundförutsättning för hög kvalitet.

Piemonte är mest känt för sina röda viner, men hos oss hittar du även mycket intressanta vita viner från denna region. Friuli är för oss i Sverige en relativt okänd region. Upptäck våra vita Friuli-viner – men se också till att inte missa de spännande röda vinerna härifrån.

Alla de viner du hittar hos oss är skapade av personligt utvalda vintillverkare som arbetar både småskaligt och hantverksmässigt. De värnar om sin "terroir", att vinerna ska spegla sitt geografiska ursprung. Just speglingen av ursprunget är en ledstjärna för oss på Grappavita i vår strävan att erbjuda vinupplevelser med både ”matviner” och ”mysviner” – som om du själv vore på plats hos vinmakaren!

 

Grappavitas ursprung och passion finns i den italienska matkulturen, där man lägger stor vikt vid välbefinnandet och skapar gemenskap med mat och dryck. Ett fåtal råvaror av högsta kvalitet får glänsa med sin karaktär i maträtter där vinet ackompanjerar och förhöjer upplevelsen.

Att tolka en regions förutsättningar mat- och dryckesmässigt kan vara mycket inspirerande. Prova med fördel att först välja vinet och därefter anpassa valet av mat för en bra smakkombination. Kvalitetsvinerna i vårt sortiment lämpar sig mycket väl för detta – välj ditt favoritvin och laga mat som passar till, umgås och njut ihop med familj och vänner!

Grappan med sin starka koppling till vinet har enligt oss inte tagit den plats bland destillaten som den faktiskt förtjänar. Vi arbetar för att lyfta fram denna dryck och vill gärna inviga dig i grappans underbara värld. Grappa är en dryck med många skepnader, som enligt sägnerna kan härledas ända tillbaka till 200-talet och då till Bassano del Grappa. Ett mer troligt ursprung till den grappa vi dricker idag, är att den kommer från 1600-talet.

Kvaliteten är helt avgörande för hur vi uppfattar detta destillat. Grappavita har valt att leta fram riktigt bra exempel på grappa från destillatörer som värnar om hög kvalitet genom hantverksmässig och satsvis destillering av färsk råvara. Detta är helt avgörande för den höga sensoriska upplevelse vi vill erbjuda, och då gärna i ofatad version med en enda druva.

I Friuli och Piemonte finns destillatörer med en lång tradition av högkvalitativ grappadestillering. Vi kan erbjuda dig ett urval av bästa sortens grappa från dessa småskaliga tillverkare, som ”matsmältare” eller för ”meditation”.

"Benvenuti nel nostro Mondo - Välkomna till vår Värld"

Robert & Stefano

Erbjudanden
Med passion för vårt ursprung hämtar vi viner från Piemonte och Friuli i Italien. Här hittar du utvalda svalodlade kvalitetsviner och hantverksmässig grappa. Prova och njut! Vi uppdaterar sortiment och beskrivningar under Januari månad.